MEZİTLİ BELEDİYESİ 5. SOLİ GÜNEŞ FESTİVALİ BAŞLADI
23.06.2014

MEZİTLİ BELEDİYESİ 5. SOLİ GÜNEŞ FESTİVALİ BAŞLADI

Mezitli Belediyesi'nin bu yıl beşincisini düzenlediği Soli Güneş Festivali, İçel Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda 'Enerji’ konulu panel ile başladı.

Başkan Tarhan, “Nükleer santrale karşı alternatif enerji çeşitlerini Türkiye’nin gündemine taşımaya çalışacağız”

Panel öncesi bir konuşma yapan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, 5. Soli Güneş Festivali’ne ‘Enerji Paneli’ ile başladıklarını ve festivalin 2 gün süreceğini belirtti. Başkan Tarhan, “Bilindiği gibi bölgesel ve ulusal güncel ve politik çekişmeler hepimizin her an tartıştığı konular. Elbette bunlar son derece önemli konular. Bunları bir kenara bırakırsak hayati önem taşıyan önemli konulardan birisi de Dünya’da yaşanan iklim değişiklikleridir. Fosil bazlı, petrol ve kömür gibi yakıtlar enerji üretimi için kullanıldıkça havaya ağaçların ve yeşilin tutabileceğinden çok fazla karbondioksit verdiğinden, bu karbondioksit atmosferde birikerek güneş ışınlarının geri yansımasını engellemektedir. Dolayısıyla Dünya yüzeyinin sürekli ısınmasına neden olmaktadır. Bilimsel verilere göre Dünya’mız 1 derece ısınmış durumda. Küresel ısınma seviyesinin 2 derece yükselmesi halinde çocuklarımıza yaşanamaz bir Dünya bırakmak tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu durumu her platformda gündeme getirmek durumundayız. Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri Dünyamızı tehdit eden önemli bir olaydır. Dünyamızı tehdit eden bu unsura karşı bizlere yol gösterecek insanlar bilim adamlarımızdır. Bugün panelle bunu gerçekleştireceğiz. Kendilerinden belediye olarak yapacağımız yatırımlarımızda yararlanacağız. Alternatif enerji çeşitlerini Türkiye’nin gündemine taşımaya çalışacağız. Nükleer santrale karşı alternatif enerjilere yönelme konusunda değişik üniversitelerimizden gelen konuklarımız sizlere düşüncelerini aktaracaklar” dedi.

Başkan Tarhan’ın konuşmasından sonra ‘Enerji Paneli’ başladı. Panelde Oturum Başkanlığını Toros Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Zeren yaptı. İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Fikret Okutucu, “Pasif Güneş Enerjisi ile Isıtılan Binalar”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haydar Aras, “Türkiye’nin Enerji Talebinin Karşılanmasında Nükleersiz Çözüm Nedir?” ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’ndan Seyit Çankaya da, “Güneş Panelleri ve Uygulama Örnekleri” başlıklı birer sunum yaptılar. Panelden sonra Başkan Tarhan, konuşmacılara plaket, Mersin üniversitesi öğrencilerine de Panelin ardından kokteyle geçildi.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

Festival programı kapsamında 18.00’de kortej yürüyüşü gerçekleşti. Babil Yaya Köprüsü’nden başlayarak konser alanına kadar olan korteje Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yanı sıra CHP Mersin İl Başkanı Faruk Akar, yönetim kurulu üyeleri, ilçe yönetimi, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, birim müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

SERGİ VE STANTLARIN AÇILIŞI YAPILDI

Festival alanına kurulan sergi ve stantların açılışı saat 19.00’da yapıldı. Mezitli Halk Eğitim Merkezi ve Mezitli Belediyesi Sanat Evi Sergisi açılışını Mezitli Kaymakamı Nazım Madenoğlu ve Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan yaptı. Kaymakam Madenoğlu ve Başkan Tarhan, sergiyi gezerek kursiyerlerin yaptığı çalışmaları inceledi. Sergide Mersin Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinin yaptığı Güneş enerjisi ile çalışan tekne ve araba ilgiyle izlendi.

MUHTEŞEM KONSER VE HALK OYUNLARI GÖSTERİLERİ

Festival Mezitli Belediyesi ve Mersina Kültür Sanat Kulübü Derneği Halk Oyunları gösterisiyle renklendi.

Ardından sahne alan Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçıları birbirinden güzel ‘Neşet Ertaş Türküleri’yle festival alanını dolduran binlerce kişiye unutulmaz bir gece yaşattı. Konser sonunda vatandaşlar, sanatçıları ayakta alkışladı. Muhteşem konser sonrası sanatçılara çiçek veren Başkan Tarhan, Mezitli halkını kültürel ve sanatsal etkinliklerle buluşturmaya devam edeceklerini söyledi.

Etkinlik ile ilgili resimler