Dünya Sağlık Örgütü raporunda Mezitli’ye övgü
22.05.2018

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Raporu’nda Mezitli’den övgüyle söz edildi. Mezitli’nin yanı sıra, Udine, Ljubljana, Horses, Belfast, Gyor, Brno, Newcastle Upon Tyne, Rijeka’nın aralarında bulunduğu 9 kente sağlıklı yaş alma ile ilgili yapılan çalışmaların incelendiği raporda, Mezitli Belediyesi’nin “Mutlu Mezitli” projesine özel yer verildi.

Mezitli Belediyesi’nin, “Mutlu Mezitli” kavramı altında, toplumda ki yaşlı yetişkinlere yönelik faaliyet ve hizmetler yetiştirdiğine dikkat çekilen raporda, Mezitli hakkında şu ifadeler kullanıldı:

“Nüfusun sağlıklı yaşlanmasının desteklenmesi amacıyla, insanların aktif katılımları ve sosyal bütünleşmeleri için 150’den fazla program ve etkinlik düzenleyen bir Aktif Yaş Alma Evi kurulmuştur. Ayrıca, izolasyondan kaçınmak için yaşlıların bir araya gelebilmesi amacıyla bir emeklilik merkezi inşa edildi. Alzheimer Derneği Sanat Evi ile birlikte el sanatları ile yaratıcılıklarını ifade etme ortamı yaratıldı.

Yaşlı kesim yaşanan nüfus için sosyal içerme ve saygı ve cesaretlendirici adımlar atılmıştır. Örneğin; Kadın Üretici Pazarı, kadınların ekonomik faaliyetlerde her yaşta sosyal statüden katılımını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Dahası; Mezitli Belediyesi, yaşlılara topluma katkıda bulunmaya devam etmek için birçok gönüllü fırsat sağlamıştır. Emekli insanlar, engelliler ve yoksul vatandaşlar için ortak mutfak oluşturulmuştur ve burada emeklilerin üretimler yapılmaları sağlanmıştır. Bunu dışında doğa yürüyüşleri ve kentte bisiklet sürme gibi düzenli faaliyetler aktif ve sağlıklı yaşlanmayı desteklemeyi amaçlıyor.

Mezitli küresel ağa katılarak, sağlıklı şehir kurma kapasitesini artırmak için bir adım öne geçti. Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Bölgeler Ağı’na katılma, Sağlıklı Şehir Raporu Mezitli Eylem Planı oluşturma gibi eylemler sağlıklı bir şehir kurma taahhüdünü yansıtmaktadır.”